Det kommunikative følelsesliv - Karpatschof, Lone (Psyke & Logos, 2023)
I denne artikel vil jeg se på den sociale eller kommunikative side af den menneskelige personlighed, og dermed på den væsentligste del af menneskets følelsesliv. Den forrige artikel har gennemgået følelsernes fylogenese. I denne artikel skal jeg anskue følelseslivet socialog personlighedspsykologisk med udgangspunkt i virksomhedsteorien. Lige som hele personligheden antages dens kommunikative side organiseret hierarikisk i tre niveauer på en måde der svarer til Shands teori om karakteren. Den personlighedspsykologiske analyse af følelseslivet munder ud i en klinisk psykologisk behandling af konflikter mellem disse forskellige instanser. Som et konkret eksempel skal jeg i afslutningen af artiklen analysere den personlighedspsykologiske konflikt, jeg har mødt hos mishandlede hustruer, der søger tilflugt i et krisecenter.