Følelsernes fylogenese - Karpatschof, Benny (Psyke & Logos, 2023)
litteraturen om følelseslivet er præget af en betydelig forvirring. Til begrebet følelse er der knyttet en hel række af tilsyneladende uoverstigelige metafysiske spaltninger, og disse spaltninger viser sig også i den uenighed mht terminologi og definitioner inden for udforskningen af følelserne. Artiklen forsøger at manøvrere uden om disse kaotiske tilstande ved at angribe følelseslivet fylogenetisk, idet den hegelianske ide om sammenhængen mellem begrebs- og udviklingslogik søges fastholdt. Udgangspunktet er Leontjews virksomhedsbegreb og hans stadieteori for udviklingen af det psykiske. Herigennem bliver begreberne behov og motivation adskilt fra følelse, og begrebet følelse bliver dels bestemt som en generel evaluering af relationen mellem individ og omverden, dels underopdelt i tre niveauer, affekt, emotion og værdi.