Det ubevidste i objektrelationsteorien - Poulsen, Stig; Hjulmand, Knud (Psyke & Logos, 2023)
Artiklen rummer en fremstilling af den skæbne, begrebet det ubevidste har undergået i Melanie Kleins og D. W. Winnicotts teorier. På basis af en redegørelse for aspekter af Freuds tænkning om det ubevidste beskrives den kleinianske forståelse af ubevidste fantasier og deres rolle i subjektets indre verden. Der gives desuden en redegørelse for teoretiske problemer i forbindelse med begrebet om indre objekter. Endelig diskuteres begrebet det ubevidstes status i Winnicotts teori. Her argumenteres for, at Winnicotts interessefokus flyttes til det mellemliggende område mellem indre verden og ydre realitet. I denne sammenhæng redegøres for den centrale spaltning i det sande og falske selv og begrebernes relation til Freuds opdelinger af det psykiske apparat.