Det ubevidste i psykoanalysen - Delay, Jean-Christian (Psyke & Logos, 2023)
Det ubevidste i psykoanalysen er en skrøbelig konstruktion, som er tilbøjelig til at lukke sig. Det kan lukke sig f.eks. ved at man ikke tror på det, eller ved ... at man tror på det. Troen går det forbi. Det gør videnskaben også. Den mest kvalificerede modstand imod det ubevidste kommer i dag fra dets tilhængere. Artiklen viser, at denne modstand, foruden uundgåeligt at stå i vejen for det ubevidste, også kan belyse det. Psykoanalysens forsøg på at holde det ubevidste åbent begrundes med det forhold, at det ikke er fordi det ubevidste lukker sig, at subjektet slipper for dets effekter. Mellem behov og begær findes den symbolske kastration. Det moderne samfund lægger hindringer i vejen for fuldførelsen af denne kastrationsproces, med alvorlige konsekvenser til følge. Den foreliggende tekst er knap så tilgængelig som den talte version var det. Springet fra talen til skriften søges markeret i overenstemmelse med tekstens objekt. Den menes nu at være mere givtig for læserens evt. umage.