Det ubevidstes idéhistorie - Thielst, Peter (Psyke & Logos, 2023)
»Det ubevidste« er et vanskeligt begreb at gennemgå idehistorisk, dels er det negativt bestemt og henviser ikke til noget konkret, dels er det blevet tillagt meget forskellig betydning gennem tiderne. Artiklen foreslår en opdeling, som ser på det ubevidste som 1) medfødte ideer, 2) det uerkendte (rationalitetens det Andet), 3) urgrunden og 4) det fortrængte. Kun den sidste bestemmelse refererer til Freuds begreb om det ubevidste, og der perspektiveres til Schopenhauer, Feuerbach og Nietzsche.