Den internaliserede krænker: - en analyse af et incestoffer - Karpatschof, Benny; Karpatschof, Lone (Psyke & Logos, 2023)
Pga den ene forfatters (Lones) flerdrige psykoterapeutiske samarbejde med incestofferet »Dorte«, der bl.a. har nedskrevet sine oplevelser og følelser i form af digte, forsøges det i artiklen at rekonstruere, hvordan »Dortes« personlighedsdannelse er foregået under belastningen af massive, sadistiske incest-overgreb. Det psykisk skadevoldende herved ekspliciteres i en række patogene opvækstbetingelser. Derefter undersøger artiklen »Dortes« personlighedsdannelse gennem analysen af en række konkrete personlighedsstrategier, som hun har udviklet. Det overgreb, der med Ferenczi som ophav, kaldes identifikation med angriber, analyseres inden for rammene af et mangfoldigt og kompliceret system af strategier, der danner et koncentrisk system af forsvarsmekanismer, som i første række intenderer at kontrollere de ydre betingelser, som derefter går over til at kontrollere personlighedens integritet, og som i sidste instans tvinges over i nogle psykotiske strategier, der her begrebsliggøres inden for rammerne af forfatternes afkoblingsbegreb. »Dortes« psykopatologiske reaktionsdannelser belyses herefter i lyset af den netop beskrevne personlighedsdannelse. Herefter foretages en teoretisk-metodologisk analyse af de spørgsmål, der rejses af den netop foretagne empiriske analyse. Ltteraturen om incest gennemgås kritisk mht de metodiske begrænsninger, den er præget af, artiklens egen metode forsøges indkredset og problematiseret, lige som dens almene teoretiske indhold i relation til dels incest-fænomenet og dels afkoblings-begrebet. Artiklen sluttes af med »Dortes« epilog, hvori hun giver sin egen analyse af udgangspunktet, ændringerne og processerne ved det psykoterapeutiske arbejde, hvori hun har været den ene deltager. NB: De digte eller fragmenter af digte, som forekommer i denne artikel, må ikke citeres.