Vaginisme - en sexuel forstyrrelse hos kvinder - Ungar Andersen, Talli (Psyke & Logos, 2023)
Artiklens hensigt er dels at beskrive en, i psykologisk litteratur noget upåagtet, sexuel forstyrrelse hos kvinder, vaginisme, og dels at diskutere nogle mere generelle spørgsmål omkring sexualitet med udgangspunkt i vaginisme. Forholdet mellem sexualitetens somatiske og psykiske aspekter diskuteres, og vaginisme defineres som et symptom på ubevidste konflikter og angstfantasier omkring kvindelige sexuelle funktioner som samleje, graviditet og fødsel. Sådanne fantasier findes hos begge køn og finder mange andre udtryk end vaginisme. Forestillinger om kvindens sexuelle funktioner som smerte, lidelse og fravær af lyst deles af mange vaginister, feminister, psykoanalytikere og læger og gennemsyrer den traditionelle behandling af vaginisme, som sigter på at skabe gode betingelser for henholdsvis mandens sexuelle lyst og forplantningsfunktionerne, men ikke medtænker kvindes lyst. Der skitserers en psykoanalytisk inspireret model for behandling af vaginisme, og vaginisme diskuteres i forhold til nyere og ældre psykoanalytiske teorier om kvindelig sexualitet.