Den rene sjæl og den rene lyst: Træk af pornografiens historie gennem 300 år med særlig henblik på dansk lovgivning og retspraksis - Kutchinsky, Berl (Psyke & Logos, 2023)
Artiklen er en kulturhistorisk/retshistorisk og retssociologisk studie i lovgivningsmagtens og domstolenes forhold til publicerede seksuelle skildringer, især i Danmark. Det påvises, at medens en omfattende produktion af egentlig pornografi opstår og udvikler sig i Central- og Sydeuropa fra midten af 1600-tallet, kommer pornografien først for alvor til Danmark i 1960'erne. Alligevel følger Danmark trop, da der i det øvrige Europa fra slutningen af 1700-tallet indføres lovbestemmelser til undertrykkelse af pornografi. Dansk lovgivning og retspraksis på dette område gennemgås frem til pornofrivgivelsen i 1967 og 1969. Det konstateres, at medens der gennem successive nye love og lovændringer sker en radikal omdefinering og gradvis udvidelse af kriminaliseringen, der kulminerer i 1939, fastholder domstolene fra første færd en selvstændig praksis, der indebærer straf for seksuelle skildringer der formodes at føre til en skadelig »sanselig ophidselse« hos læseren eller beskueren. Der argumenteres og fremføres indicier for det synspunkt, at pornografiens opståen og udvikling, og autoriteternes reaktioner herpå, er nært knyttet til visse befolkningsgruppers behov for, og det fremherskende syn på, autoerotisk stimulation. Relationen til udviklingen i den generelle seksuelle kontrol og (dermed) til grundlæggende samfundsforhold og livsvilkår påpeges.