Forsøg over tænkning - Bredo, Ole (Psyke & Logos, 2023)
Artiklen har til formål at aktualisere nogle af de temaer inden for tænkningens psykologi, som har været behandlet på Psykologisk Laboratorium. Det fremhæves som et historisk særpræg ved den videnskabelige argumentation på Psykologisk Laboratorium, at denne til tider har været så konsekvent radikal i sin kritik, at den udover at tjene som grundlag for en berettiget afvisning af spekulative udkast om tænkningens psykologi også må siges at have hæmmet udviklingen af en selvstændig kognitiv psykologi på fænomenologisk grund. Tematisk gennemgås eksempler fra »indstillingens psykologi« til belysning af ovennævnte forhold. Problemstillingen aktualiseres i artiklens andet hovedafsnit, hvor der tentativt bygges bro mellem en fænomenologisk kritik og eksempler på en formaliseret beskrivelse af tænkning. Der argumenteres for den erkendelsesgevinst, der opnås ved at anskue en formalisering som en potentiel udvidelse af individets handlemuligheder.