Freud og psykoanalysen i erindring og katharsis - Gammelgaard, Judy (Psyke & Logos, 2023)
Klassisk freudiansk analyse må i dag konkurrere med flere hundrede psykoterapeutiske metoder og teknikker. I den aktuelle diskussion af de nye terapiformer bliver disse betegnet som følelsesforløsende eller kathartiske. Det gælder for såvel fortalere som for kritikere af Breuer og Freuds kathartiske metode, at ordet katharsis sættes synonymt med følelsesmæssig afreageren. Således forstås ordet også blandt nutidige psykoanalytikere. Forfatteren redegør for den forenklede teori om følelser og psykiske traumer, der ligger til grund for mange af disse moderne terapiformer. Der argumenteres for, at det begreb om katharsis Breuer og Freud introducerede må forstås mere omfattende. Under henvisning til de diskussioner, der har været ført om Aristoteles' katharsis fra Poetikken, foreslår forfatteren en omdefinering af psykoanalysens katharsis, der ser denne som analog til tragediens katharsis. Herunder argumenteres for erindringens og rekonstruktionens centrale betydning i den psykoanalytiske proces, og med henvisning til Freuds begreb nachtträglichkeit introduceres et alternativ til det medicinske traumebegreb.