Historicitet og situation - Gregersen, Frans (Psyke & Logos, 2022)
Ud fra en kritik af den empiriske forskning som tager eksperimentet som sin foretrukne dataindsamlingsteknik skitseres en modsætning mellem ordet som analyseenhed og betydningsstrukturer som de opstår i en verbal interaktion i situationen som analysens objekt. Modstillingen, som hos V.N. Volosjinoff (1929 (1973)) knyttes til en modsætning mellem et romantisk paradigme og et abstraherende objektiviserende ditto, kan genfindes i sprogforskningen som en modsætning mellem pragmatiske og leksikologiske analyseformer. Forfatteren argumenterer for at studiet af betydningsstrukturer af en dybde, så de kan kvalificere sig som empirisk belæg for ideologier, er en opgave for en antropologisk inspireret sociolingvistik.