Ungdom og Masse - Mørch, Sven (Psyke & Logos, 2022)
Ungdom har ofte været årsag til samfundsmæssig nervøsitet. Som en oprørsk og ukontrollabel social kraft har den tiltrukket sig politisk og samfundsvidenskabelig opmærksomhed. Ungdommens oprørskhed og ukontrollable adfærd synes imidlertid at udgøre en central og naturlig dimension i hele spørgsmålet om udviklingen af ungdom, idet »ungdomsproblemet« handler om socialitetens problem og om individualisering og social integration. I denne artikel er fokus sat på at forstå og analysere ungdomsproblemet, og hvorledes den historiske problematik omkring socialitetens problem har udgjort grundlaget for udviklingen af socialpsykologien. Massepsykologien har her spillet en central rolle som et første skridt i socialpsykologiens udvikling. Den opstod med spørgsmålet om, hvordan socialitetens problem skulle begribes og udgjorde - og stadig udgør - en psykologiserende og før-videnskabelig ramme for at forstå socialitetens problem - og derfor problemerne med de unge.