Om metafor og begreb - Jørgensen, Steffen (Psyke & Logos, 2022)
Metaforen er ikke blot ornamental eller specifikt poetisk, den har en kognitiv funktion. Den traditionelle opfattelse, der betragter metaforen som en substitution, hvorved et »egentligt« udtryk erstattes af en »uegentligt«, er derfor i bedste fald utilstrækkelig. Der præsenteres i stedet en opfattelse, der giver metaforen en begrebsstrukturerende funktion. Metaforen gennemtrænger dagligdags tænkning - og i den videnskabelige diskurs har den bl.a. en funktion, når man befinder sig over for nyt land for erkendelsen: Begreber; overtaget fra eksisterende, udviklede discipliner; kan, når de projiceres på mindre velstrukturerede forskningsområder; fungere som modeller, idet der etableres formel analogi eller isomorfi mellem model og forskningsobjekt.