Fra symbolet til det symbolske - Rasmussen, René (Psyke & Logos, 2022)
Det tages udgangspunkt i, at en fokusering på et såkaldt symbol i en psykoanalytisk behandling ofte resulterer i en indsnævret fortolkningshorisont. Via en beskæftigelse med Saussures lingvistiske definition af symbolbegrebet understreges det videre, at det i det kliniske arbejde i højere grad er nødvendigt at inddrage de øvrige sproglige fænomener; der kan ligge bag et givent ord eller symbol, herunder måden hvorpå de sproglige udtryk (signifianter) danner metonymier eller metaforer. Disse sproglige aspekter kan henføres til det symbolske ( Jacques Lacan), der også perspektiverer betydningen af den i psykoanalysen ofte opdukkende ide om fallos, som netop ikke skal opfattes som et symbol, men som en signifiant, der regulerer subjektets begær og nydelse.