Symbol og virkelighedsnærvær - Ingemann Nielsen, Torsten (Psyke & Logos, 2022)
Ordet »symbol« har rod i det græske symballein, hvor sym betyder »sammen« og ballein betyder »kaste« eller »føje« altså »sammenføje«. 1 Herudfra kan ordet »symbol« tillægges en videre betydning, som skal tages op i denne artikel: At føje det adskilte sammen, så det fuldt ud virkelige bliver nærværende i et udtryk. i livsverdenen vil der ofte mangle et intenst og ægte virkelighedsnærvær. Tingene, menneskene, andre levende væsener; alt er der nok, men der savnes det som gør det muligt med overbevisning at sige: »På dette sted, i dette nu, er jeg i kontakt med det, som er fuldt ud virkeligt«. Savnet af et sådant virkelighedsnærvær og den dermed forbundne trussel om altings ligegyldighed er det afgørende udgangspunkt for den symboliserende erkendelsesbestræbelse: Menneskers forsøg på at frembringe eller at finde noget - et symbol - som i sig forener de momenter; der betyder; at det fuldt ud virkelige bliver nærværende. Det er dette tema, som skal behandles i denne artikel. 2