Talende dyr på tavse tæpper *) - Warburg, Lise (Psyke & Logos, 2022)
»Damen med enhjørningen« (Clunymuseet i Paris) er en senmiddelalderlig serie på seks tapisserier; såkaldte »millefleurs« (tusind blomster) hvor små dyr af den mest forskellige slags dukker frem. De gådefulde tapisserier lanceres i dag som en verdslig allegori over de fem sanser med det sjette tæppe som en introduktion eller konklusion på seriens uafklarede budskab. Artiklen søger at udrede hovedindholdet på et af tableauerne omkring damen og hendes to adjudanter; løven og enhjørningen, ved at åbne deres såvel som de små dyrs ikonografiske betydninger. Dette gøres ud fra datidens dyrebøger; og de indhentede oplysninger danner tilsammen en naturlig og meningsfuld, men stærkt religiøs helhed belyst gennem tidens alment tilgængelige tekster. *) Artiklen er et uddrag fra min bog: Damen med enhjørningen - et ikonografisk gensyn (under udgivelse).