Glæden og tåren - Johansen, Martin (Psyke & Logos, 2022)
Visse intense følelser af glæde ledsages ofte af udbrud af tårer og momentant en dertil hørende ejendommelig let sorgagtig følelsestoning, som aldrig har fået navn. Det interessante er, at der er typer af glæde, hvor dette ikke kan finde sted. Betingelserne for ejakulering af tårer i forbindelse med at opleve glæde synes at bestå i, at det, man glædes over, først er opnået efter store anstregnelser og efter tvivl på, om det ville lykkes at få det. Eller når nogen, man har været i stor fare for at miste, alligevel genvindes. En livstruende situation der pludselig og uventet lettes. Et bifald for genkomst efter en invaliderende sygdom. Osv. Her vil den tårevædede glæde ankomme. Glæder uden den slags momenter vil aldrig føre til fugtige øjne. Almindelig arbejdsglæde, madglæde, glæde over at dominere, glæden i et raseri, snobbe-glæde, etc. Derimod kan visse glæder ved sensuøst anskuelige indtryk som af musik og betydelige naturfænomener - uden de nævnte momenter - give tåre-udbrud. En række eksempler på de påpegede fænomener beskrives. En hovedinddeling af glædesfænomener foreslås.