Om muligheden af et post-(de)konstruktivistisk begreb om bevidsthed på fænomenologisk grundlag - Fogh Kirkeby, Ole (Psyke & Logos, 2022)
I denne artikel gøres der rede for opfattelsen af bevidstheden i en fænomenologi, der har opgivet dualismens forestillinger om modsætningen mellem bevidsthed og verden og mellem bevidsthed og krop. Erkendelsens og erfaringens subjekt synes på postmodernismens grundlag at blive de sproglige processer selv. Men det, at bevidstheden bestemmes som situeret og inkorporeret, behøver ikke betyde, at bevidstheden betragtes udelukkende som en egenskab ved sprogbrugen. Bevidstheden er en conditio activa, et »Jeg kan«. Med basis i Heideggers og Merleau-Pontys værker tematiseres dette vilkårs rolle for en teori om bevidsthed, der hverken vil stille sig tilfreds med realismens eller (de-)konstruktivismens billeder.