Mening, eksistens og psykologiske behov - Tønnesvang, Jan; Schou, Sanne (Psyke & Logos, 2022)
Begrebet om mening hører til blandt de begreber fra psykologien og filosofien, som de fleste ved, hvad handler om, men samtidig kan have svært ved at forklare, hvis der spørges om, hvad det betyder. Denne artikel vil afdække meningsbegrebets kognitive, konative og emotive komponenter, relatere disse til betydningen af eksistentiel mening og argumentere for, at mening er et psykologisk grundbehov (på lige fod med behov for eksempelvis autonomi, tilhør og kompetence). Menneskets meningssøgen er et eksistentielt grundvilkår, der korresponderer med behov for mening. Der argumenteres for en skelnen mellem mening med stort M og mening med lille m til at fastholde forskellen mellem mening som antropologisk konstant (M) og mening som oplevelsesfænomenologi (m). Med inddragelse af Vitaliseringspsykologi vises det, hvordan behovet for mening (M) kan integreres i en helhedstænkning omkring betydningen af psykologiske grundbehov i menneskets eksistens.