Eksistens grundstemninger: Det værendes resonans i menneskesindet. Skitse til en naturel eksistenspsykologi - Høgh-Olesen, Henrik (Psyke & Logos, 2022)
Det emotionelle registers psykologiske konstituenter specificeres, og en særlig undersøgelse vies de længerevarende eksistentielle grundstemninger, eller ”stemtheder”, som vi som mennesker kan opleve. Den klassiske eksistenstænknings (Kierkegaard, Heidegger, Sartre) bud på disse stemninger gennemgås og udfordres. Stemninger som tomhed, meningsløshed, angsten for intet eller for friheden har ikke altid været en dominerende del af den menneskelige væren, og det er de heller ikke i dag, argumenteres det. Disse stemninger er først og fremmest urbane, modernitetsstemninger; men størstedelen af jordens mennesker kender ikke til autonomi, frihed og relativitet. Naturen, den ydre såvel som den indre, har været underbelyst inden for klassisk og moderne eksistenstænkning. Denne mangel tager herværende artikel sigte på at udbedre gennem en empirisk forankret skitse til en naturel eksistenspsykologi, der med afsæt i moderne neurovidenskab, evolutionspsykologi, komparativ psykologi og fænomenologi byder ind på eksistensens grundstemninger og menneskets artsspecifikke værensresonanser.