KØBENHAVNERFÆNOMENOLOGIENS PERSONLIGHEDSPSYKOLOGI - Schultz, Erik (Psyke & Logos, 2022)
Artiklen præsenterer først nogle centrale træk ved Husserls fænomenologiske filosofi og metodelære. I lyset heraf behandles Franz Froms undersøgelse af oplevelsen af andres adfærd. Det vises, at der er en markant forskel på Husserls og Froms filosofi, selvom metoden hos From i en vis forstand kan kaldes fænomenologisk. For Husserl var det en pointe, at den fænomenologiske metode bringer os i kontakt med det ontologisk virkelige, mens det for From gælder, at fænomenologien er et første skridt på vejen hertil. I 1988 publicerede jeg resultatet af et forsøg, der på mange måder var en gentagelse af Froms. Forskellen på disse forsøg er imidlertid, at jeg foreviste mine forsøgspersoner virkelig adfærd, mens From foreviste sine forsøgspersoner instrueret skuespil. På baggrund af den diskussion, der udspringer af denne forskel forsøger artiklen at finde den type fænomener, hvor man med rette kan bruge den fænomenologiske metode, og afgrænse disse fra fænomenstudier, hvor den fænomenologiske metode er triviel.