SEKSUELLE OVERGREB MOD BØRN: PSYKISKE SKADEVIRKNINGER OG PSYKOLOGISK BEHANDLING - Bøving Larsen, Helmer; Leth, Ingrid (Psyke & Logos, 2022)
Empiriske undersøgelser viser, at seksuelt misbrugte børn frembyder flere psykiske symptomer end ikke-misbrugte børn. Disse omfatter ængstelighed, posttraumatisk stress, adfærdsproblemer og seksualiseret adfærd, men der er ingen af symptomerne, der kendetegner et flertal af børnene. Cirka en tredjedel af de børn, der har været udsat for seksuelle overgreb, er tilsyneladende symptomfri. Den psykiske skadevirkning af overgrebene hænger blandt andet sammen med overgrebets art, varighed og hyppighed, graden af tvang og trusler, offerets relation til forbryderen og forældrenes støtte til barnet, efter at overgrebet er afdækket. Psykoterapi ser ud til at have en gavnlig effekt på børn, der har været udsat for seksuelt misbrug, men det er usikkert, hvorvidt effekten skyldes terapi eller spontane helbredelsesprocesser. De fleste dokumenterede behandlingsformer retter fokus på det seksuelle misbrug og dets virkninger og anbefaler, at man taler med barnet om de traumatiske begivenheder.