SENSE OF COHERENCE: – sundhedsfremmende eller sygdomsforebyggende? - Albertsen, Karen (Psyke & Logos, 2022)
Sundhed og sygdom beskrives ofte som hver sin pol i et kontinuum, hvor fravær af sygdom udgør et midtpunkt. Sundhedsfremme sigter mod at styrke en bevægelse i retning af den sunde pol og sygdomsforebyggelse sigter mod at forhindre en bevægelse mod den syge pol. I artiklen stilles der spørgsmålstegn ved, om denne opfattelse er adækvat. Specielt fremdrages problemer som den bipolære opfattelse afstedkommer for den empiriske forskning: Sammenblanding af positivt og negativt formulerede items og som følge deraf manglende klarhed i begrebernes dimensionalitet. Problemerne illustreres med udgangspunkt i Antonovskys begreb om Sense of Coherence. Det foreslås, at den bipolære opfattelse erstattes af en multivariat: sundhedstilstanden af sundhedstilstandene.