SUNDHEDSPSYKOLOGI: – introduktion og udvikling - Møhl, Bo (Psyke & Logos, 2022)
Sundhedspsykologi er det senest tilkomne specialområde indenfor psykologien. Siden 1970`'erne, hvor sundhedspsykologi som selvstændig disciplin opstod i USA, har faget undergået en rivende udvikling. I artiklen vil faget blive defineret i forhold til tilgrænsende områder: behavioral medicine, medicinsk psykologi og psykosomatisk medicin. Grundlaget for sundhedspsykologi er den biopsykosociale tilgang til sundhed og sygdom. Den biopsykosociale model vil blive defineret i forhold til det biomedicinske paradigme, som har domineret lægevidenskaben siden renæssancen, samt blive gennemgået i relation til sygdom og sundhed. Endelig vil spørgsmålet om, hvorfor sundhedspsykologi er opstået som selvstændig disciplin, blive diskuteret.