LÆRING OG KOMPETENCE - Bang, Jytte (Psyke & Logos, 2022)
I artiklen diskuteres det, hvilket forhold der er mellem kompetenceudvikling (læring) og kompetenceudfoldelse. Til det formål tages afsæt i et empirisk eksempel fra en undervisningssituation. Forskellen mellem læreren som den fagligt kompetente og eleverne som nogle endnu ikke fagligt kompetente diskuteres. Denne diskussion munder ud i en teoretisk analyse af læring som en eksternaliserende virksomhed, hvor subjektet forankrer sin viden i læregenstanden. Igennem denne ydre forankringsproces opnås nogle tankemæssige frihedsgrader som er med til at kvalificere kompetenceudfoldelsen. Den teoretiske analyse er samtidig et forsøg på at undgå subjekt-objekt dualismen som grundlag for kompetencebegrebet, samtidig med at en subjekt-teoretisk position bevares.