PSYKOTERAPEUTENS UDVIKLING GENNEM MODOVERFØRING - Thorgaard, Lars (Psyke & Logos, 2022)
Indledningsvis vil den analytiske psykoterapeuts personlige rejse gennem modoverføring blive anskuet i relation til den psykoanalytiske historie om modoverføringsbegrebets udvikling. Denne rejse er en rejse væk fra et overvejende mistillidsforhold og hen imod et overvejende tillidsforhold til modoverføringer. Den analytiske terapeut må i sin udvikling og uddannelse erobre et overvejende tillidsforhold til sit ubevidste – og dermed til sine modoverføringer. Især vil to nye begreber blive indført og diskuteret: DEN UANSTØDELIGE MODOVERFØRING og DEN SKABENDE MODOVERFØRING. Disse analyseredskaber og begreber betragtes i lyset af en diskussion af empatibegrebet, hvor der skelnes mellem EMPATISK FORMÅEN og EMPATISK INDSIGT. Den uanstødelige modoverføring er grundlaget for psykoterapeutens empatiske formåen og er terapeutens afgørende bidrag til den terapeutiske alliance: den terapeutiske kærlighed.