HJERNE & SEXUEL AFVIGELSE: – historiske og moderne nedslag - Graugaard, Christian; Hertoft, Preben (Psyke & Logos, 2022)
Siden sexualiteten i midten af det 19. århundrede blev et medicinsk interessefelt, har talrige hypoteser været fremlagt om forholdet mellem ‘sexuel afvigelse’ og biologi. I den tidligste sexualbiologi (ca. 1800-1910) var fokus for sådanne bestræbelser primært rettet mod centralnervesystemet, og nu mere end hundrede år efter fremlæggelsen af de første neuropsykiatriske teser er hjernen påny i søgelyset som del af afvigelsens mulige biologiske substrat. I artiklen fortælles den hjernefokuserede sexualbiologis historie, ligesom vore dages neurobiologiske sexualitetsforskning præsenteres og problematiseres.