VIDEN OG NARRATIVER SOM KONSTRUKTIONER: – om forhandlingen af det narrative og det non-humanes placering. - Döpping, Jesper (Psyke & Logos, 2022)
Artiklens søger en empirisk funderet teoretisk forståelse af det narratives konstruktion igennem konkrete sociale og semiotiske processer. Artiklen tager udgangspunkt i en påstand om, at det narrative perspektiv ofte indeholder to problemer. Det første problem er, at det narrative priviligerer historien, som et samlet hele – et plot – der udtrykker en intentionalitet. Artiklen vil vise, at intentionaliteten og plottet forudsætter en forhandlingsproces, der går forud for narrationen. Det andet problem er det narratives og den moderne socialpsykologis priviligering af det sociale og sproglige på bekostning af det non-humane og materielle i narrationens beskrivelse af sagsforholdet. Artiklen søger igennem empirien at vise, hvordan det processuelle og interaktionelle i forhandlingen af menneskers narrative beskrivelse og kategorisering af sig selv kan analyseres, uden at det »materielle« – i form af non-humane aktanter – mistes i den psykologiske forståelse.