FRA YDRE STRUKTURER TIL INDRE KATEGORIER: -En »realistisk« hypotese om barnets kategoridannelse. - Wilbrandt, Jens (Psyke & Logos, 2022)
På grundlag af de sidste 25 års spædbarnsforskning gøres op med den tidligere psykoanalytisk og kognitivt dominerede spædbarnsopfattelse. På grundlag af Sterns begreb »amodal perception« og som alternativ til hans opfattelse af »den subjektive oplevelses basale elementer« opstilles en hypotese om barnets kategoridannelse. Det foreslås at psykiske kategorier udvikles på grundlag af sansede strukturer i verden. Mulige strukturer i det tidlige samspil behandles, udfra en opfattelse af at barnet først og fremmest er rettet mod sociale samspil. På grundlag af den opstillede hypotese kritiseres dele af Sterns og Trevarthens spædbarnsopfattelser; herunder deres opfattelse af kategorierne selv og anden, og en alternativ opfattelse af disse kategoriers grundlag fremføres. Endelig fremføres nogle implikationer af den opstillede hypotese for såvel teoretisk som anvendt psykologi.