FILM, FORTÆLLING OG VIRKELIGHED: Om visuel æstetik, genrer og reception - Bondebjerg, Ib (Psyke & Logos, 2022)
Artiklen argumenterer for at filmanalyse principielt relaterer sig til tre dimensioner: en sociokulturel, en æstetisk og en psykologisk receptionsmæssig - idet fokus dog her lægges på samspillet mellem det æstetiske og psykologiske. Der opstilles fire æstetiske prototyper; fordelt på henholdsvis fiktion og non. fiktion og på narrative og ikke-narrative former: den avantgardistiske prototype, den realistiske prototype, genrefortællingens prototype og den dokumentariske prototype. Derefter diskuteres generelt en række kognitive og emotionelle aspekter af filmreception, idet skema-begreber og tre grundlæggende receptionsæstetiske filmstrukturer defineres. De teoretiske og analytiske kategorier demonstreres sluttelig i tre forskellige fiktionsfilm af Peter Weir; Bille August og Lars von Trier.