BILLEDUDTRYKKETS INTEGRERING I PSYKOTERAPI - Theill Møller, Susanne (Psyke & Logos, 2022)
Artiklen søger med udgangspunkt i Freud og Jung at indkredse det kurative ved billedudtrykkets indkorporering i eksplorativ terapi. Min hovedtese er, at integrationsprocessen fremmes, når klientens billedarbejde indgår i samspil med det verbale arbejde. Der er altså tale om at tilføre den verbale terapi en ekstra dimension. Jeg fokuserer særligt på fordelene ved at »indre billeder«, sindstilstande, omformes til ydre konkrete billeder. Min hensigt er at skabe en anvendelig arbejdsmodel med Freud og ]ung som grundpillerne, men som er tilpasset en nutidig ramme. Artiklen er inddelt i 4 hovedområder. I det første afsnit fokuseres på psykoanalytisk teori og primærprocessen, hvor drømmen, kunstværket og vitsen sammenholdes med billedudtrykket. Med henvisning til en af amerikansk art therapy's pionerer M. Naumburg argumenteres for billedudtrykkets placering inden for en psykoanalytisk referensramme. I det andet afsnit gøres der rede for Jungs anvendelse af billedudtrykket og for hans symbolopfattelse. I det tredie afsnit søger jeg at skabe et samlet teoretisk fundament for anvendelse af billedudtrykket i eksplorativ terapi ud fra en forening/komplettering af Freud og Jungs teorier og metoder. I det fjerde afsnit anskueliggøres min arbejdsmodel og jeg giver eksempler på praktisk anvendelse. Jeg omtaler kort, hvad det betyder for modstand og overføring, når billedudtrykket inddrages. Endelig afsluttes med en sammenfatning og der peges på nogle problemfelter. Artiklen er et uddrag af et 90 siders speciale med samme titel.