BILLEDET SOM OPLEVELSESFÆNOMEN, SOM AFBILDNING OG SOM SELVSTÆNDIGGJORT GENSTAND - Karpatschof, Benny (Psyke & Logos, 2022)
Temaet i dette nummer af Psyke & Logos hedder Billede og Virkelighed, og der er primært tale om en udvidet præsentation af de foredrag, der blev bragt på Psyke & Logos' åbne konference på KUA i januar, dette år. På nogle punkter lægger dette tema sig tæt op ad temaet Narrativitet, som vi bragte for et år siden, samtidig er der imidlertid også en afgørende forskel. Vi skal først se på lighederne, som er følgende: 1. Billeder kan ligesom fortællinger opfattes som virkelighedsrepræsentationer. 2. Billeder kan ligesom fortællinger gennemgå en selvstændiggørelsesproces, hvor de så at sige bliver en nytilkommen del af en udvidet virkelighed. 3. Billeder kan ligesom fortællinger have såvel virkeligheds-diskordante som fiktive træk. 4. Billeder kan ligesom fortællinger anskues fra såvel et internt, individbaseret som et fra eksternt, socialt perspektiv. Der er imidlertid også en afgørende forskel: 5. Fortællinger er - uanset deres eventuelle amodale anskuelighed - formuleret i et en ikke visuel form, mens billeder er uløseligt knyttet til synssansen.