ET REVIEW AF RT-FMRI-NEUROFEEDBACK SOM INTERVENTION TIL BEHANDLING AF DYSFUNKTION I EMOTIONSREGULERING - Jerichow, Mille Maja; Watson, Lynn Ann (Psyke & Logos, 2021)
Artiklen udforsker en ny interventionsmetode, real-time functional magnetic resonance neurofeedback (rt-fMRI-NF) samt dens effekt på emotioner og dysfunktion i emotionsregulering. En metode, som har været genstand for intensiv forskning de seneste ti år. I rt-fMRI-NF benyttes iltet blod som et sporstof til at skabe billeder af hjernens aktivitet. Den afbildede aktivitet bliver så kommunikeret (gennem billede eller lyd) til individet i scanneren. Målet med interventionen er, at individet i scanneren lærer at modulere og kontrollere sin hjerneaktivitet gennem forskellige mentale strategier rettet mod et forudbestemt mål. Disse strategier kan for eksempel være genkaldelse af positive minder eller visualisering af beroligende omgivelser. I artiklen belyser vi rt-fMRI-NF-metoden ved at foretage et systematisk review (n=67). Målet er at udforske, hvad rt-fMRINF er, samt undersøge, om der er en effekt af behandlingen. Resultaterne er lovende. Der er således evidens for, at det er muligt at selvregulere aktiviteten i flere hjerneområder, og der findes signifikante kliniske resultater i form af eksempelvis reduktion af depression eller angstsymptomer. Endelig forsøger artiklen at pege på, hvad der skal til, for at rt-fMRI-NF kan udvikle sit lovende potentiale og herigennem bidrage til at forbedre fremtidig behandling af emotionel dysfunktion.