PATOLOGISK DECELERATION:: ET SKRIDT PÅ VEJEN MOD ET KOLLEKTIVT SPROG OG KULTURBEVIDST HÅNDTERING AF PSYKISK MISTRIVSEL I DET SENMODERNE SAMFUND - Krogh Kjeldgaard, Anna; Kirkegaard, Tanja (Psyke & Logos, 2021)
I nærværende artikel ønsker vi at udfolde et perspektiv om social acceleration præsenteret af sociologen Rosa og tage et skridt i retning af et kollektivt sprog for den psykiske mistrivsel, som desværre er udbredt i vores samfund. Samtidig udfolder vi også den individualisering, som flere kulturkritikere peger på er karakteristisk for det senmoderne samfund, og beskriver med udgangspunkt i den foucauldianske magtforståelse, hvorledes individualiseringen spiller ind i den herskende diskurs, særligt med henblik på, hvad dette betyder for, hvordan vi forstår og behandler psykisk mistrivsel i en terapeutisk sammenhæng. Vi vil med udgangspunkt i denne analyse diskutere, hvordan psykoterapiens genstandsfelt muligvis må udbredes og tilpasses de tendenser, der har indvirkning på individers psykiske trivsel, samt pointere vigtigheden af at integrere et kulturkritisk element i psykoterapien og en kritisk refleksion af egen praksis som psykolog.