AT BLIVE BEHANDLET ORDENTLIGT – ELLER BARE BLIVE BEHANDLET – om brugerstyret kontakt i socialpsykiatrien - Karpatschof, Benny (Psyke & Logos, 2001)
Artiklen er baseret på en evaluering af hvordan brugerne opfatter den socialpsykiatriske støtte-kontaktperson-ordning i Københavns kommune. Der er tale om en interviewundersøgelse med et subjektorienteret og socialøkologisk perspektiv. Dvs. at der på én gang søges en forståelse af den konkrete livsverden brugeren lever i, og af brugerens egen synsvinkel på denne livsverden. Her er emnet, hvordan støtte-kontaktpersonen træder ind i denne livsverden, og hvordan brugeren oplever denne indtræden. Konklusionen er, at kvaliteten af støtte-kontakt-arbejdet er bestemt af støtte-kontaktpersonens evne og vilje til at opretholde en hårfin balance mellem på den ene side nærhed og åbenhed, og på den anden side en fastholden af den grad af distance, der er indbygget i relationen. Gennem en sammenligning med brugernes opfattelse af hospitalspsykiatriens behandlere opstilles som en nøgle til forståelse af den objektiverende og ofte ydmygende behandling i denne sektor begrebet psykopatologisk reduktionisme.