Unges fortællinger om resiliens i Nanortalik - Berliner, Peter; Tróndheim, Taitsiannguaq (Psyke & Logos, 2017)
I artiklen praesenteres og diskuteres resultaterne af en kvalitativ, semistruktureret interview undersøgelse af 10 unges fortaellinger om sociale relationer, vaerdier og trivsel, men med et saerligt fokus på resiliens ved at spørge ind til, hvordan informanterne selv og/eller personer, som de kender, har mødt modgang i livet. Alderen på de interviewede er mellem 14 og18 år med et gennemsnit på 16,2 år. Resultaterne er, at de unge ser social støtte i form af samvaer og dialog som ressourcegivende. Alle informanterne snakker om samvaer som nøglen til deres glaede. Naesten alle informanterne naevner dialog som en god problemløsningsmåde. Dialog og samvaer er derved redskaber til at fremme resiliens. Man kan endog argumentere for, at de er resiliens. De er endvidere social resiliens, fordi de omfatter flere end én person – ofte mange – og kun kan skabes af flere sammen. Død, alkoholisme, vold, tab og kedsomhed bliver naevnt som de former for modgang i livet, som de unge har mødt. De unge foreslår en raekke aktive løsninger, der både kan forebygge modgang i livet og som kan hjaelpe til at komme sig over modgang. Disse løsninger omfatter fire kategorier: (1) godt foraeldreskab, der skaber trygge rammer for børnene, idet det åbner for dialog, tillid til at tale med hinanden og gensidig respekt, (2) generelle vaerdier og holdninger, der laegger vaegt på isaer kaerlighed, omsorg, tryghed, respekt, accept af hinanden, glaede og tillid til både andre og sig selv, (3) flere muligheder for faelles aktiviteter i lokalsamfundet i form af sport, arbejdspladser.