MINDFULNESS SOM SMERTEHÅNDTERINGSREDSKAB FOR KVINDER MED ENDOMETRIOSE. ET SPIRENDE KONCEPT OG EN FAKTISK CASE - Kold, Mette; Vedsted-Hansen, Hanne; G. B. Hansen, Tia (Psyke & Logos, 2011)
<span style="color: #211d1e; font-family: "Calibri","sans-serif"; font-size: 11pt; mso-bidi-theme-font: minor-latin; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-size: 8.5pt; mso-bidi-font-style: italic;">Endometriose er en kronisk underlivssygdom med smerter og en række afledte problemer, som ikke nødvendigvis kan behandles med lægelige tiltag. Artiklen argumenterer for, at en mindfulness-baseret tilgang med fokus på smertehåndtering kan anvendes til denne klientgruppe. I vestlig terapeutisk sammenhæng kan mindfulness karakteriseres som nærvær, observation og beskrivelse af sansninger uden vurdering eller reaktion. Mindfulness-træning har effekt mod andre typer stress og kroniske smerter, og artiklen opridser et koncept til anvendelse ved endometriose. Konceptet belyses med en case, hvor centrale temaer eksemplificeres fra både terapeutens og klientens perspektiv: søvnforbedring, smertehåndtering, kravressource-balance og parforhold. Afslutningsvis diskuteres begrænsninger og potentiale ved en sådan tilgang. <span style="color: #211d1e; font-family: "Calibri","sans-serif"; font-size: 11pt; mso-bidi-theme-font: minor-latin; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-size: 8.5pt;">