SKÆBNEFORTÆLLINGER OG ØKOLOGI - Mathiassen, Charlotte (Psyke & Logos, 2001)
En »social-økologisk« eller »kontekst-økologisk« tilgang er blandt andet vigtig, når fokus skal flyttes fra en individualiserende og stemplende, men også statisk person-, individ og subjektforståelse. Der skal i artiklen argumenteres for, at den tilgang afbalanceres konstruktivt ved brug af et fænomenologisk inspireret førstepersonsperspektiv. Dette standpunkt vil blive eksemplificeret i studiet af forholdemåder i og over for tilværelsen, som det kan tage sig ud for et lille udsnit af en dansk fangebefolkning. Intentionalitet og rettethed er centrale begreber i analysen. Studiet muliggør med dets eksplorative og longitudinelle design at følge fangernes perspektiv på sig selv og deres tilværelse under afsoning, i overgangsfasen til et mere selvstændigt liv og, optimalt set, når de er uden kontakt med kontrolsystemet. I artiklens to cases vil vi se, hvordan tilværelsen opleves på tværs af sammenhænge og dermed udvides et økologiske perspektiv, som intenderer at studere den gensidige forbundethed (mutuality (Gibson, 1979)) mellem subjekt og omverden i en lukket setting.Vi vil se, hvordan en særlig lukket setting og de pågældende fanger indvirker på hinanden. Men vi vil også se, hvordan overgangen fra det meget restriktive og lukkede fængselsregi til det (umiddelbart) mindre restriktive liv opleves.