SAMMENHÆNG MELLEM ORGANISATIONSTEORETISKE PARADIGMER OG FORSTÅELSEN AF MODSTAND MOD FORANDRING - Klindt Bohni, Timo (Psyke & Logos, 2009)
Fænomenet ’modstand mod forandring i organisationer’ behandles i både den organisationsteoretiske og den arbejdspsykologiske litteratur. Trods en righoldig litteratur, karakteriseret ved stor teoretisk divergens (herunder såvel individualpsykologiske, socialpsykologiske og strukturelle forklaringsmodeller), er der imidlertid forbløffende få referencer til koblingen mellem forfatternes grundlæggende forståelse af den kontekst, som fænomenet udspiller sig i, nemlig organisationen, og den forklaringsmodel, som præsenteres. Med udgangspunkt i en gennemgang af henholdsvis det unitaristiske, pluralistiske og radikale organisationsparadigme demonstrerer forfatteren denne forbindelse ved at påpege, hvilke implikationer anvendelsen af disse paradigmer har for forståelsen af modstandsfænomenet. I artiklens sidste del diskuteres de praktiske implikationer af etableringen af en kobling mellem grundlæggende organisationsforståelse og modstandsteori. Endelig argumenteres der for, at den eksterne organisationskonsulent kan anvende koblingen til at skabe double loop-læring omkring organisation og modstand, som forankres som del af organisationens og ledelsens eget refleksive handleberedskab.