Magt og afmagt i individets liv - Richter, Jasmin (Psyke & Logos, 2011)
Magt forstås ofte som noget, nogen har i en given situation eller i et bestemt tidsrum, eksempelvis en person eller en bestemt klasse. Spørgsmålet om autonomi og frihed læner sig her op ad magtbegrebet på sådan en måde, at magt ofte drejer sig om, hvor meget magt eller afmagt det enkelte individ har i forhold til sin livssituation. I forbindelse med mennesker, der har oplevet trauma, taler man ofte om, at det for det enkelte menneske handler om at søge at generobre følelsen af magt i sit eget liv. Men hvad enten man taler om en magtfølelse eller magt i det hele taget, er det så overhovedet muligt at erhverve sig denne? Hos Michel Foucault beskrives magt som en ‘usynlig force’, der er aktiv i en kontrol af individet, idet vi aldrig vil kunne gøre os fuldt ud bevidste om magtens mekanismer og indvirkninger på vores liv. Denne artikel kaster lys over Foucaults magtforståelse og søger at belyse, hvilke muligheder vi som mennesker har for at forandre vores eksisterende livsgrundlag, hvor går grænserne for vores autonomi, og hvor meget indflydelse har vi reelt på vores eget liv?