Afvigelsens balance: Om transformation af individer i grupper - Kristensen, Ole Steen; Strømgaard, Rikke (Psyke & Logos, 2011)
I socialpsykologisk gruppeforskning er der en tendens til at fokusere på gruppens indflydelse på individet, mens interaktionen mellem individ og gruppe ofte fortoner sig. Grupper har imidlertid mange variationsformer, og nyere teorier sætter spørgsmålstegn ved den måde, som socialpsykologien beskæftiger sig med det sociale og konteksten på. I denne artikel tolker vi social identitetsteori ud fra nyere objekt-orienterede teorier, som gør det muligt at forstå, hvordan gruppen skaber sit eget objekt og håndterer afvigelser. Denne tilgang gør det også muligt at forstå, hvordan konfigurationen af komponenter i gruppen får indflydelse på transformationen af individet i gruppen. Konfigurationen i gruppen synes at være afgørende for grænserne for afvigelse i gruppen og dermed også for individets transformation i gruppen.