KURT LEWINS MODSTANDSBEGREB – NÆRLÆSNINGER, UDVIDELSER OG KRITIK - Madsen, Benedicte (Psyke & Logos, 2009)
Kort før sin død introducerede Lewin ’modstand mod forandring’ og definerede begrebet som modstand mod organisatoriske forandringer, der truer en værdsat gruppenorm. Nærværende artikel udvider og kritiserer begrebet. En af udvidelserne sker ved at generalisere fra enkeltstående vaner og gruppenormer til mere komplekse kulturer, og ved at skærpe det funktionelle anstrøg hos Lewin. En anden sker ved at se på relationen mellem medarbejdere og ledelse. Lewin placerede modstand mod organisatorisk forandring i det sociale felt; artiklen argumenterer for, at hverken vaner, normer, værdier, kulturer eller modstand eksisterer fritsvævende i det sociale felt, men er funderet i hver enkelt medlems psykologiske felt; dette er den tredje slags udvidelse. På ét punkt var Lewins begreb for bredt, nemlig ved at implicere, at modstanden gælder forandring som sådan, og sidst i artiklen skelnes der mellem fire slags modstand: mod organisatorisk forandring, mod konsekvenser af forandring, mod aspekter af organisationens dagligdag og mod ændringsagentens handlemåder.