OMSORG, BEHANDLING – MEN OGSA SUBLIME METODER FOR SOSIAL KONTROLL OG UNDERKASTELSE I ET REPRESSIVT SYSTEM? Noen uferdige problemstillende og kritiske ansatser til videre refleksjon i en essayistisk form - Hammerlin, Yngve (Psyke & Logos, 2004)
Denne artikkelen har et utfordrende formål. Den gir et TILSPISSET problemstillende fokus på fangebehandling, kontroll og påvirkning relatert til visse utviklingstendenser innen for fengselssystemet i Danmark, Norge og Sverige. Artikkelen gir få svar, og den er uferdig: Det er det avdekkende, problemstillende og spørrende perspektivet som står sentralt, og da med en intensjon omogså å rette oppmerksomheten mot noen problemområder som bør diskuteres med større tyngde og dybde enn som hittil er gjort. Forholdet mellom viten, makt og kontroll er sentralt, der særlig forholdet mellom kunnskap og makt er en produktiv allianse (M. Foucault, 2002). Dermed tydeliggjøres mulige problematiske sider ved den rehabiliterings- og normaliseringsideologien som formes og utøves i regi av ulike faggrupper, og som kan oppfattes som former for og midler til en mer sublim maktutfoldelse og disiplinering innen for visse påvirknings-, behandlings- og omsorgstiltak. T. Mathiesens (1978) begrep »skjult disiplinering« åpner også for kritiske assosiasjoner og refleksjoner. Jeg vil i denne artikkelen særlig ha to problemfokus: Innledningsvis vil jeg presentere noen sider ved fangesynet, behandlingen og rehabiliteringen i et fengselshistorisk perspektiv. Dernest vil jeg stille spørsmål om visse faggrupper, som psykologer, pedagoger og psykiatere, har fått en funksjon og en posisjon i fengselssystemet der behandlingsoppgavene kan utfordres eller svekkes av visse typer kontroll- og påvirkningsoppgaver. Avslutningsvis vil jeg problematisere OM det er et objekt- eller subjektperspektiv på fangen som preger sider ved nåværende utvikling. Spørsmålet om fangen kan anses å være i en situasjon der personen handler autonomt og frivillig, vil dessuten bli diskutert.