LØSNINGSORIENTEREDE METODER I PSYKOTERAPI MED TORTUROVERLEVERE - Berliner, Peter; Jacobsen, Lone; Ianev, Pernille; Mikkelsen, Naima (Psyke & Logos, 2004)
Denne artikel beskriver torturens formål og egenskaber og ser på, hvordan denne strategi bruges af totalitære regimer til at straffe og/eller ødelægge mennesker for at undertrykke dem. Torturen forvolder ofret dybe traumer og ødelægger dennes basale tillid og evne til at fungere i livet. Tortur er meget udbredt i verden. Det er nødvendigt at behandle deres symptomer, som er symptomer på depression, posttraumatisk belastningsreaktion og personlighedsændring efter katastrofeoplevelse. Behandlingen på RCT har til formål at rehabilitere ofrene, så de kan fungere bedre i livet. Forskellige metoder bruges til dette. Terapeuten hjælper klienten med at finde løsninger og skabe nye muligheder i sit dagligliv i mulige fællesskaber med andre. Mere specifikt beskriver denne artikel to metoder, som bruges på RCT: kognitiv og narrativ metode. Kognitiv terapi arbejder med klientens tanker, og tankemønstre i et forsøg på at ændre destruktive tanker. Narrativ terapi er en metode, som fokuserer på de positive kvaliteter, som klienten besidder og på hans/hendes ressourcer i stedet. Den, der er blevet torteret, forbliver torteret… Ingen, der har været udsat for tortur, vil nogensinde kunne finde sig til rette i verden. Afskyeligheden ved en sådan knægtelse forsvinder aldrig. Tilliden til menneskeheden, – der brast ved det første slag i ansigtet og siden helt forsvandt under torturen, – kan aldrig genfindes. Jean Amery