TILKNYTNING, INFANTIL SEKSUALITET OG SEKSUELLE OVERGREB - Zeuthen, Katrine (Psyke & Logos, 2003)
I denne artikel fremlægges Jean Laplanches tilknytningsbegreb. Laplanches definition af tilknytning er et udtryk for hans læsning af Freuds psykoanalyse, en læsning der tager afsæt i den betydning, Freud giver samspillet mellem barn og voksen i sin teori om infantil seksualitet. I artiklen argumenteres der for, at det er vigtigt at betragte udviklingen af den infantile seksualitet i lyset af barnets tidlige relationer til sine omsorgspersoner. Endvidere beskrives, hvordan dette udtrykker sig i det kliniske arbejde med børn, der har været udsat for seksuelle overgreb: Når et barn har været udsat for seksuelle overgreb i en tidlig alder, og særligt hvis krænkeren er en af barnets primære omsorgspersoner, kan det være meget vanskeligt for barnet at skelne mellem på den ene side sin egen barnlige seksualitet og de fantasier, der følger med i udviklingen af denne, og på den anden side de seksuelle overgreb, barnet har været udsat for, og som har været en del af tilknytningen mellem barn og voksen.