TILKNYTNINGSTEORI OG OVERFØRINGSFOKUSERET PSYKOTERAPI AF BORDERLINE PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER - Aarkrog, Tove (Psyke & Logos, 2003)
Gennem de senere års forskning er vor viden om tilknytningsmønstre øget betydeligt. Den tidlige ubevidste dannelse af disse mønstre er påvist. I bakspejlet ser man nu, at der i flere udformninger af objektrelationsteorierne allerede lå megen viden om betydningen af tilknytningen for udviklingen. Som grundlag for det følgende gives først en beskrivelse af udviklingen af borderlinebegrebet. Usikre tilknytningsmønstre er fundet ved flere former for psykopatologi og er endog tildelt en etiologisk rolle i udviklingen af borderline personlighedsforstyrrelse (BPD).Gennem de sidste årtier er der udviklet en særlig form for psykodynamisk orienteret psykoterapi af BPD, en ekspressiv psykoterapi, som på det seneste har fokuseret på overføring/modoverføring i terapiens forløb, dvs. på, hvad der sker i relationen mellem terapeut og patient. Med tilkomsten af tilknytningsteorien bliver det psykoterapeutiske forhold nu betragtet som en ny tilknytning, i hvilken klientens tilknytningsmønstre indvirker på det psykoterapeutiske arbejde. Dette forekommer særligt tydeligt ved de psykoterapiformer, hvor overføring/modoverføring er et væsentligt grundlag. Det vil derfor være centralt for terapeuten at kunne orientere sig i det psykoterapeutiske forløb i lyset af klientens tilknytningsmønster.