TILKNYTNING I TVÆRFAGLIGT PERSPEKTIV - Buhl-Nielsen, Bernadette (Psyke & Logos, 2003)
Tilknytningsteori er blevet populær som en psykologisk forståelsesramme for såvel normal udvikling som for psykopatologi, men de psykologiske aspekter af tilknytning er egentlig kun en del af et større billede. Bowlby ønskede en integration af naturvidenskabelige og subjektive eller psykoanalytiske begreber, en ambition han delte med både Freud og Darwin, hans to vigtigste inspirationskilder. Formålet med tilknytningsteorien var at integrere forskellige discipliners synsvinkler for at opnå en bredere og dybere forståelse af udvikling og psykopatologi. Bowlby holder sammen på sit tværfaglig perspektiv på udvikling og psykopatologi, ved hjælp af en biologisk baseret kontrolsystemsteori. Principperne ved kontrolsystemsteori gennemgås kort for at forstå, hvordan Bowlby forsøgte at integrere forskellige discipliner i sin teori. Dernæst beskrives forskellige tværfaglige perspektiver ved tilknytningsteori. Der lægges vægt på fysiologisk og neurofysiologisk forskning. Til sidst overvejes fordele ved et tværfagligt perspektiv.