DET ONDE MELLEM ONTOLOGI OG INDRE ERFARING – GEORGES BATAILLE - Sørensen, Asger (Psyke & Logos, 2003)
Batailles begreb om det onde knytter sig til sadisme, dvs. bevidst villet og nydelsesfuld nedbrydning af et andet menneske. Det onde er både afskyeligt og tiltrækkende, dvs. hinsides godt og ondt (Nietzsche) og helligt (Durkheim-Mauss). Det onde har både betydning for menneskets indre erfaring og for dets sociale ontologi, både for den litterære fantasi og for den virkelige handlen. Det onde hører til den type aktiviteter, hvor målet ligger i handlingen selv, jf. sondringen mellem praxis og poeisis (Aristoteles). Med dette begreb om det onde kritiseres opfattelsen af det onde som blot en mangel og som et problem, herunder det religiøse teodicé-problem og det sekulære fokus på lidelse som et praktisk problem. Også det onde som et umuligt projekt (Sartre) og det ondes banalitet (Arendt) kritiseres, ligesom det påvises at Batailles begreb om det onde kan finde støtte i nyere empirisk forskning.