ONDSKABEN OG PSYKOLOGIEN - Ondskab som intention - Bertelsen, Preben (Psyke & Logos, 2003)
Har psykologien brug for et begreb om ondskab? Ikke hvis begrebet blot indgår i vores kliniske tænkning og anvendes synonymt med visse af vore klinisk-diagnostiske kategorier. I så fald kan vi nøjes med de begreber, vi allerede har. Problemet er endvidere, at psykologien som regel bortforklarer det onde, ved at pege på undskyldelige omstændigheder, udviklingskræfter og udviklingshistorier, som vi ikke selv er herre over. Hypotesen i denne artikel er, at hvis psykologien i det hele taget har brug for et begreb om det onde, så er det til at sætte dét på begreb, som er tilbage, når vi ikke mere kan bortforklare, og når vi ikke mere kan undskylde – et begreb om det menneskeligt destruktive vi gør forsætligt, frit villet og under ansvar. I denne artikel fremsættes på den teoretiske psykologis grund en hypotese om, at der findes psykologiske fænomener, som vi med vore nuværende psykologiske teorier, metoder og behandlingsformer ikke er rustet til at identificere, sætte på begreb og behandle.