DE GLEMTE GENERATIONER – perspektiver på tværgenerationel traumetransmission - Damborg Sørensen, Susanne; Elklit, Ask (Psyke & Logos, 2003)
Tværgenerationel traumetransmission er et begreb, der dækker det forhold, at svært traumatiserede forældre skaber et opvækstmiljø, der udsætter deres børn for en ikke sund tilpasning med risiko for patologisk udvikling. Artiklen forsøger at give et overblik over dette nye forskningsområde på baggrund af kliniske studier og empiriske undersøgelser af jødiske holocaustoverlevere og deres efterkommere. Psykiske traumer er interpersonelle af natur og berører alle familiemedlemmer. Forskellige faser i traumatiseringsprocessen beskrives, betydningen af social støtte og skyldfølelse inddrages og analyseres. De væsentligste problemer ses i karakterologiske tilstande, der indebærer forstyrrede objektrelationer og holdninger til arbejde og omverdenen. Efterkommergenerationen søges forstået ud fra et selvpsykologisk og et tilknytningsteoretisk perspektiv, og forskellige karakteristika relateret til personlighed og køn indkredses. Behovet for at udbygge vores nuværende viden fremhæves både med henblik på behandling og forebyggelse af svære krigstraumer i flygtningefamilier.